Kiswah Ataupun Kain Penutup Kaabah

April 12, 2018
  |  

Pada Kaabah kita melihat adanya Kiswah iaitu kain/selimut hitam penutup Kaabah. Tujuan pemasangan kain itu adalah untuk menjaga dinding Ka’bah dari kotoran, debu, serta panas yang menyebabkannya rosak. Selain itu kiswah juga berfungsi sebagai hiasan Kaabah.

kiswah penutup kaabah

Kain penutup Kaabah atau kiswah akan digantikan pada setiap musim haji, tanggal 9 Dzulhijjah. Menurut sejarah, Kaabah sudah diberi penutup sejak zaman Nabi Ismail AS, anak lelaki Nabi Ibrahim AS. Namun tidak ada catatan jelas yang mengisahkan tentangnya pada zaman Nabi Ismail terbuat dari apa dan berwarna apa.

Pada masa kepemimpinan Raja Himyar Asad Abu Bakr dari Yaman. Tersebutnya kain yang melindungi Kaabah dipercayai dibuat daripada kain tenunan. Kebijaksanaan Raja Himyar memasang kain penutup Kaabah  menjadi tradisi Arab berkembang sejak zaman Ismail as diikuti oleh para keturunannya.

Nabi Muhammad SAW sendiri juga pernah memerintahkan pembuatannya dari kain yang berasal dari Yaman. Sedangkan empat khalifah penerus Nabi Muhammad SAW yang termasuk dalam Khulafa al-Rasyidin memerintahkan pembuatan kain itu dari kain benang kapas.

Sementara itu, pada era khalifah Abbassiyah, Khalifah ke-4 al-Mahdi memerintahkan supaya kain itu dibuat dari kain sutera Khuz. Pada masa pemerintahannya, kiswah didatangkan dari Mesir dan Yaman. Pada era keagungan Islam, tanggungjawab pembuatan kiswah dipikul oleh setiap khalifah yang berkuasa di Hijaz, Arab Saudi.

kiswah penutup kaabah

PROSES PENGHANTARAN

Dahulunya, kiswah yang dibuat dari sutera hitam didatangkan dari Mesir yang dibiayai Kerajaan Mesir. Tradisi pengiriman dari Mesir ini dimulakan pada zaman Sultan Sulaiman yang memerintah Mesir sekitar tahun 950 Hijrah sehingga pemerintahan Muhammad Ali Pasya sekitar akhir tahun 1920-an. Setiap tahun, kain indah yang dibuat di Mesir itu diantar ke Makkah melalui jalan darat

Dari Mesir, setelah upacara serah terima, kain itu dikawal tentara Mesir berangkat ke terusan Suez dengan kapal khusus hingga ke pelabuhan Jeddah. Setibanya di Hijaz, kain tersebut diarak dengan upacara sangat meriah menuju ke Mekkah.

Pengiriman kain itu dari Mesir pernah terlambat hingga awal bulan Dzulhijjah. Perkara itu berlaku setelah meletusnya Perang Dunia Pertama. Melihat situasi kurang baik pada masa itu. Raja Ibnu Saud (penguasa Kerajaan Arab Saudi) mengambil keputusan untuk segera membuat kiswah sendiri pada tanggal 10 Dzulhijjah. Kiswah lama harus diganti dengan kiswah yang baru. Usaha tersebut berhasil dengan penubuhan perusahaan tenunan yang terdapat di Kampung Jiyad, Makkah.

Setelah Perang Dunia Pertama berakhir, Raja Farouq I dari Mesir kembali mengirimkan kiswah ke tanah Hijaz. Namun melihat pelbagai keadaan pada ketika itu, pemerintah Kerajaan Arab Saudi dibawah Raja Abdul Aziz Bin Saud memutuskan untuk membuat fabrik sendiri pada 1931 di Makkah. Akhirnya kiswah dibuat di Arab Saudi hingga saat ini.

Struktur & Pembuatan Kain Kiswah

Kain itu memiliki keunikan dan keunggulan tersendiri. Pintalan-pintalan benang berwarna emas mahupun perak bersatu merangkai goresan kalam Ilahi. Ia menjadi sangat berharga, bukan hanya kerana firman-firman Allah SWT yang suci yang dipintal diatasnya. Ia juga kerana keindahan dan eksotisme pintalan benang berwarna emas dan perak pada permukaannya.

Perpaduan warna emas dan perak pada kaligrafi yang menghiasi kain tersebut memiliki nilai seni yang luar biasa. Sebab pembuatannya memerlukan skill dan bakat yang luar biasa kerana tidak semua orang mampu membuat seni seindah itu. Ia dibuat dari kain sutera. Untuk membuat sebuah kiswah memerlukan 670 kg kain sutera atau sekitar 600 meter persegi kain sutera yang terdiri dari 47 potong kain. Masing-masing potongan tersebut berukuran panjang 14 meter dan lebar 95 cm. Ia juga dihasilkan di sebuah kilang yang terletak di pinggir kota Makkah, Arab Saudi. Dalam kilang tersebut, pembuatannya dilakukan secara moden dengan menggunakan mesin tenun moden.

Salah satu kalimah yang tertera pada pintalan emas penutup Kaabah itu adalah kalimah syahadat, Allah Jalla Jalallah, La Ilaha Illallah, dan Muhammad Rasulullah. Surah Ali Imran: 96, Al-Baqarah :144, surah Al-fatihah, surah Al-Ikhlash terpintal indah dalam benang emas itu.

Kaligrafi yang digunakan untuk menghias penutup Kaabah itu terdiri dari ayat-ayat yang berhubungan dengan haji dan Kaabah juga nama-nama Allah yang dimuliakan. Hiasan kaligrafi yang terbuat dari emas dan perak tampak berkilau indah saat terkena cahaya matahari.

Kiswah hanya di gunakan selama setahun. Kiswah lama biasanya akan dipotong kepada beberapa bahagian dan diagihkan kepada orang kenamaan ataupun pertubuhan Islam.

Muhammad Nur Aiman umrahistimewa.com

December 24, 2021
5 Persepsi Tentang Haji dan Umrah Yang Perlu Diperbetulkan

Terdapat beberapa persepsi dan pandangan yang berlegar di fikiran masyarakat mengenai ibadah haji dan umrah yang perlu diperbetulkan. Pandangan-pandangan ini menyebabkan orang enggan atau menunda untuk melaksanakan ibadah haji dan umrah. Justeru itu, haruslah dikerjakan dengan secepat mungkin perkara yang baik apabila ada kesanggupan dan tidak menundanya dengan lebih lama. BELUM ADA PANGGILAN UNTUK HAJI […]

Read More
February 7, 2019
7 Persiapan Diri Sebelum Menunaikan Umrah

Banyak yang perlu disediakan dan dilakukan sebelum berangkat menunaikan ibadah umrah. Para jemaah umrah di ingatkan bahawa segala dokumen dokumen penting perlu di bawa bagi memudahkan urusan proses menunaikan ibadah umrah. Antara perkara yang perlu dititikberatkan ialah: HADIRI KURSUS UMRAH Perkara paling utama ialah menghadiri kursus yang telah disediakan seawal 3 minggu sebelum tarikh penerbangan. Malangnya ramai […]

Read More
April 12, 2018
Kisah Bekas Tapak Kaki Nabi Ibrahim A.S

Kisah bekas tapak kaki Nabi Ibrahim A.S bermula setelah Nabi Ismail bersetuju untuk membantu ayahnya membangunkan Kaabah. Maka Nabi Ibrahim bersama dengan anaknya pun mula membina Kaabah setelah Allah S.W.T menunjukkan kepada mereka tempat yang harus dibina Baitullah itu. Disitu lah tinggalnya bekas tapak kaki baginda.. Ada dua riwayat yang mengatakan bahawa Allah S.W.T meninggikan […]

Read More
MADINI TRAVEL & TOURS SDN BHD 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.
Hak cipta terpelihara. Madini Travel & Tours Sdn Bhd.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram